UKRAINE I EU – ELLER HVAD?

Af Anton Sigaard og Daniel Tidemann

Matt Dunham/AFP/Ritzau Scanpix
På det seneste er Ukraine som et potentielt EU-emne blevet til en varm kartoffel, men hvordan klarer landet sig egentlig, når man vurderer det på basale vilkår indenfor korruption og demokrati. Det kan du blive klogere på nu.

Saudi Arabien, Kina og Qatar. Alle har de tilfælles, at demokrati, menneskerettigheder og ligestilling er en by i Rusland. Ikke desto mindre klarer alle landene sig bedre end Ukraine, når man vurderer landene på faktorer som korruption i den offentlige sektor, transparens i retssystemet og adgang til information for borgerne.

Ukraines korruptionsniveau ift. andre lande er blevet relevant i sammenhæng med, at landet nu har søgt om optagelse i EU, for hvordan klarer landet sig egentlig, når det handler om helt basale vilkår i et demokrati?

Vores gennemgang viser, at Ukraine har en højere grad af korruption end alle disse lande:

Faktisk er det kun Rusland, som netop har invaderet Ukraine, der klarer sig dårligere end Ukraine målt på korruption blandt alle europæiske lande. I vesten er det den generelle, gængse opfattelse, at retsstat i Rusland er en by i selvsamme. Ikke desto mindre lægger Rusland og Ukraine på næsten samme niveau i et tæt parløb, når man vurderer landenes korruption.

Korruptionstallene i Ukraine sender landet i et dårligt selskab på verdensscenen, hvor de er blandt den tredjedel af alle verdens lande, hvor korruption har de bedste vækstbetingelser.

Kigger man på tilstanden i Ukraines demokrati er realiteten også hård. Af Economist Intelligence defineres landet som et hybridregime i selskab med lande som Mexico, Malawi og Madagaskar. Der ender de, fordi landets demokrati vurderes på valgproces, regeringens funktionsevne, politisk deltagelse, politisk kultur og civile rettigheder.

I EIU’s rapport vurderer man landene med en demokratiscore fra 0-10. Her kan du se, hvordan Ukraine klarer sig sammenlignet med andre lande:

Hvis Ukraine blev optaget i EU ville de derfor være det eneste EU-land, der blev defineret som et hybrid-regime.

Parlament chart over FN-beslutning om fordømmelse af Rusland

Af Emilie Gerstrup Rasmussen og Kathrine Sejersbøl

Kilde: European Action Service – European Union https://eeas.europa.eu